Sunday, October 7, 2007

Rendang Ayam Tok Sham

Bahan2 :
1. 4 ekor ayam dipotong kecil
2. Serai 15 batang (A)
3. Lengkuas 1 ibu jari (A)
4. Halia 1 ibu jari (A)
5. Kerisik 1 cawan mug (lagi banyak lagi sedap)
6. Santan 2 bijik kelapa
7. Daun kunyit 10 helai - hiris halus2 nipis2
8. Kunyit hidup 1 ibu jari (A)
9. Buah keras 5 ketul (A)
10. Cilibo - agak2 la nak pedas mana
11. Garam & Gula secukup rasa
12. Serbuk ketumbar sikit
13. Bawang merah 30 biji (A)
14. Bawang putih 10 biji (A)
15. Bunga lawang, kayu manis

Cara2 :
1. Blend semua Bahan A. Asingkan Bawang - jangan campur dengan yg lain2.
2. Lumur ayam dengan sedikit kunyit & garam. Goreng sekejap sampai keluar air hanyir ayam. Jangan sampai overcooked.
3. Tumis Bawang dengan serbuk ketumbar, bunga lawang, kayu manis.
4. Bila sudah naik bau, masukkan bahan2 A yang telah diblend. Let it mix well. Api pelan tau.
5. Then, masuk cilibo.
6. Bila dah nampak sebati & sejati kuah tu, masukkan ayam , santan dan kerisik.
7. Biar api pelan, let it cook for 1 hour plus sampai isi ayam terkeluar dari tulang.
8. Last sekali tabur daun kunyit dan gaulkan dengan ayam.

No comments: