Saturday, September 29, 2007

Mee Kari

BAHAN UNTUK KUAH
1 Kilo Mee or Spaghetti
100 Gram Serbuk Kari Daging
200 Gram Ayam and / or Udang
1 Mangkuk Santan
Sedikit Garam, Serbuk Perasa, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Bunga Pelaga Dan Daun Kari
Tauhu goreng yg dah siap jual kat kedai (yg lembik2 tu colour brown)

BAHAN KISAR
10 Ulas Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
1 Batang Serai
3 Biji Buah Keras
2 Camca Udang Kering
2 Camca Ikan Bilis

BAHAN TABUR
Tahu Di Goreng,
Bebola Ikan,
Taugeh Di Celur,
Sawi Di Celur,
Daun Bawang,
Bawang Goreng,
Telor Rebus,
Limau Kasturi
Cili Hiris.

CARA MEMBUATNYA
1.Mee Di Celur.
2.Panaskan Minyak. Tumis Bahan Kisar Masukkan Rempah Kari dan Ayam (and / or Udang)
3.Apabila Pecah Minyak Masukkan Santan, Bubuh Garam Dan Serbuk Perasa Secukupnya.

Masukkan Mee Ke Dalam Mangkuk. Taburkan Dengan ahan Hiasan Dan Tuangkan Kuah.