

Bahan2 :
- 200 gm butter
- 165gm castor sugar
- 4 biji telur
- 300gm tepung gandum
- 1 pack kecil Dutch version gula vanilla (atau vanilla esen sudu kecil)
- 1/2 pack kecil Dutch version tepung serbuk penaik (atau sudu kecil serbuk penaik)
- 125ml air suam supaya rangup
Untuk hiasan : boleh dihidang bersama serbuk gula , coklat, buah atau kesukaanku...ais krim!
Cara2 :
- Pukul butter dengan gula sehingga halus
- Masukkan telur, gula vanilla, serbuk penaik
- Bila dah sebati, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
- Akhir sekali tuang air suam perlahan2.
- Tuang adunan ke dalam pembakar waffle, tunggu 2 minit. Hidang panas2! Nak makan baru buat, jangan buat awal2 sebab tak rangup.
Tips :
- Kacau menggunakan mesin agar sebati. Jangan terlalu lama atau terlalu cair. Kalau suka keras sikit macam doh, adjust tepung lebih sikit. Pandai2lah adjust ikut selera sendiri.
- Bila nak hidang, jangan letak atas pinggan. Seeloknya guna bekas raga / kayu agar waffle tak "terpelowap" dan lembik.
Ini resepi from my ex-boss, a lovely German lady! Bukan Belgian ye, so kalau tak jadi tu...jangan putus asa :)
No comments:
Post a Comment