Monday, June 30, 2008

Waffle Belgium




Bahan2 :
  1. 200 gm butter
  2. 165gm castor sugar
  3. 4 biji telur
  4. 300gm tepung gandum
  5. 1 pack kecil Dutch version gula vanilla (atau vanilla esen sudu kecil)
  6. 1/2 pack kecil Dutch version tepung serbuk penaik (atau sudu kecil serbuk penaik)
  7. 125ml air suam supaya rangup

Untuk hiasan : boleh dihidang bersama serbuk gula , coklat, buah atau kesukaanku...ais krim!

Cara2 :

  1. Pukul butter dengan gula sehingga halus
  2. Masukkan telur, gula vanilla, serbuk penaik
  3. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
  4. Akhir sekali tuang air suam perlahan2.
  5. Tuang adunan ke dalam pembakar waffle, tunggu 2 minit. Hidang panas2! Nak makan baru buat, jangan buat awal2 sebab tak rangup.

Tips :

  • Kacau menggunakan mesin agar sebati. Jangan terlalu lama atau terlalu cair. Kalau suka keras sikit macam doh, adjust tepung lebih sikit. Pandai2lah adjust ikut selera sendiri.
  • Bila nak hidang, jangan letak atas pinggan. Seeloknya guna bekas raga / kayu agar waffle tak "terpelowap" dan lembik.

Ini resepi from my ex-boss, a lovely German lady! Bukan Belgian ye, so kalau tak jadi tu...jangan putus asa :)

No comments: